miercuri, 10 iulie 2013

Cel mai bun cozonac cu nuca, cacao si rahat



Inainte de a va specifica care sunt ingredinetele pentru cozonac as vrea sa va impartasesc cateva din secretele cozonacului meu.
  • In primul rand toate ingredeintele pe care le veti folosi trebuie sa fie la temperatura camerei.Eu le asez pe toate intr-un lighean, si le pun intr-un loc ferit de curent din casa chiar cu o seara inainte de prepararea cozonacului.
  • In bucatarie trebuie sa fie cald si sa nu exsite curenti de aer, aluatul de cozonac este foarte sensibil, de aceea are nevoie de liniste si caldura cand este preparat.
  • Faina se va cerne de 3 ori, pentru un aluat pufos trebuie sa aeram bine faina.
  • Textura aluatului contaza foarte mult, de aceea se framanta incet si domol, nu brutalizezi aluatul, il framanti mai mult cu degetele….Ca sa stii cand sa te opresti in framantat – in momentul in care alautul se dezlipeste de pe marginea ligheanului si are in consistenta lui basici de aer.El trebuie sa fie lipicios de maini dar sa se dezlipeasca de pe marginea vasului in care se framanta.
  • Nucile din umplutura puteti sa le opariti un pic in lapte pentru scapa de gustul amarui
  • Compozitia umpluturii nu trebuie sa fie nici prea uscata dar nici sa curga…
Ingrediente:
Aluat:
faina- 1kg,
drojdie proaspata – 3 cubulete/ 75 gr,
lapte- 500 ml,
ulei- 100ml
zahar tos – 250 gr,
galbenusuri – 7
esenta de rom – 2 fiole,
coaja rasa de la o lamaie,coaja portocala confiata
3 plicuri de zahar vanilat,
sare – o lingurita;
Umplutura:
nuca macinata – 250 gr,
lapte – 4 linguri,
zahar tos – 5 linguri,
esenta de rom – o fiola,
cacao – o lingura cu varf,
Optional: rahat – 100 gr, mac.



Mod de preparare:

vezi:


http://gatescpentrutine.wordpress.com/2012/04/13/cel-mai-bun-cozonac-cu-nuca-cacao-si-rahat/


Niciun comentariu: